Categories
2017-18 ERASMUS+1 ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

5η και 6η θέση στον Διεθνή Διαγωνισμό Ποίησης και Θεάτρου “Castello di Duino”

Στο πλαίσιο υλοποίησης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ ΚΑ1 με τίτλο “Χτίζοντας γέφυρες, όχι τείχη!” το σχολείο μας συμμετείχε με μαθητικές ποιητικές δημιουργίες στον 14o Διεθνή Διαγωνισμό Ποίησης και Θεάτρου “Castello di Duino”, που διεξάγεται κάθε χρόνο από το 2000 στην Τεργέστη της Ιταλίας με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης.
Πρόκειται για έναν διεθνή διαγωνισµό ποίησης και θεατρικών κειµένων που απευθύνεται σε νέους και σε σχολεία από όλο τον κόσµο και διοργανώνεται από τον φορέα Associazione Poesia e Solidarietà σε συνεργασία µε το Collegio del Mondo Unito dell’Adriatico του Duino, µε τη στήριξη της UNESCO, του Πρίγκιπα Carlo Alessandro della Torre e Tasso del Castello di Duino και άλλων φορέων. Τη διοργάνωση του διαγωνισµού επιµελείται η καθηγήτρια του Τµήµατος Φιλολογίας και Φιλοσοφίας του Πανεπιστηµίου Τεργέστης Prof. Gabriella Valera Gruber.
Στον διαγωνισμό, στον οποίο μέχρι σήμερα έχουν λάβει μέρος πάνω από 11.000 άτομα και σχολεία από όλο τον κόσμο, συμμετείχαν και διακρίθηκαν, για δεύτερη συνεχή χρονιά, μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας. Πιο συγκεκριμένα, μαθήτριες της Γ΄ τάξης κατέλαβαν την 5η θέση και μαθητές/τριες της Β΄ τάξης κατέλαβαν την 6η θέση!
 Οι μαθήτριες της Γ΄ τάξης (Βλαχοπούλου Χριστίνα, Βουλγαράκη Σέβη, Βούλκου Αγγελική, Γαλαχουσίδου Μαρία- Βιργινία, Θεοδοσάκη Κωνσταντίνα, Καράμπελα Μαριτίνα, Λάμπρου Άννα, Μπάντα Αναστασία-Μαρίνα) συμμετείχαν στον διαγωνισμό, το θέμα του οποίου τη φετινή χρονιά ήταν “Casa/Home”, με τις συλλογικές ποιητικές τους  δημιουργίες στα ελληνικά και στα αγγλικά με τίτλο «Πατρίδα» (“Homeland”), ενώ οι μαθητές/τριες της Β’ τάξης (Αβραμίδη Αναστασία, Γαλαχουσίδου Γεωργία-Αφροδίτη, Γιαννακοπούλου Δήμητρα-Ραφαέλα, Βαφειάδη Μαντώ, Ντούλα Ελένη-Σοφία, Κουκουράβα Στέλλα, Λαμπίρη Βασιλική, Μαμπρεγιάν Γκαγιάνε, Μητρουλάκη Βιργινία, Μητρουλάκης Θανάσης, Ναλμπάνη Αργυρώ, Οβαννισιάν Ντίνα, Παπαχρήστου Χριστίνα, Παπαδοπούλου Aρχοντία, Πολυζωίδης Aπόστολος, Ρόκος Δημήτρης, Σαραντοπούλου Αλεξάνδρα, Σαρίδη Ξανθή, Ξενιτίδης Α. Γιάννης, Ξενιτίδης Π. Γιάννης) με τις  συλλογικές ποιητικές τους  δημιουργίες με τίτλο «Μακριά από την πατρίδα» (“Away from Home”), που συνέθεσαν κατά τη διάρκεια εργαστηρίων δημιουργικής  γραφής με θέμα την έννοια της πατρίδας και την προσφυγιά, σχεδιασμένων αντίστοιχα από την κ. Καπούτση Σύρμω και την  κ. Κιτσάτη Μαρία στο μάθημα της Γλώσσας και της Λογοτεχνίας.
Συγχαρητήρια σε όλους για την αξιέπαινη προσπάθειά τους!
Τις ποιητικές δημιουργίες των παιδιών μπορείτε να διαβάσετε στο ιστολόγιο της ομάδας Erasmus+ ΚΑ1 “Χτίζοντας γέφυρες, όχι τείχη!”.
Υπεύθυνες καθηγήτριες: Καπούτση Σύρμω – Κιτσάτη Μαρία

Categories
2017-18 ERASMUS+1 ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Χτίζοντας γέφυρες με τους «Γιατρούς Καρδιάς»

Στην προσπάθειά μας να δημιουργήσουμε γέφυρες στη συνείδηση των μαθητών μας με  τον άλλο, τον διαφορετικό, τον μη προνομιούχο, είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε στο σχολείο μας μέλη της ελληνικής ΜΚΟ «Γιατροί Καρδιάς» για να μας παρουσιάσουν τη δράση τους. Ανταποκρινόμενοι στην πρόσκλησή μας επισκέφτηκαν το σχολείο μας για να μιλήσουν στους μαθητές μας για το έργο τους οι κες Ελένη Σωτηρίου, Ευγενία Λύρα, Στέλλα Σφετκοπούλου και ο κος Γιάννης Σωτηρίου.
Σε μια ιδιαίτερα συγκινητική, από καρδιάς ομιλία, η κα Σωτηρίου, εκπροσωπώντας την οργάνωση, μίλησε στα παιδιά για τις ανάγκες των ανθρώπων και τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης στις περιοχές που επισκέπτονται οι γιατροί με τις αποστολές τους, καθώς και για τα αποτελέσματα που έχουν οι παρεμβάσεις τους στη βελτίωση της υγείας και της ζωής των ανθρώπων αυτών. Παρουσιάστηκε επίσης ιδιαίτερα ενδιαφέρον οπτικοαοκουστικό υλικό από την τελευταία αποστολή των γιατρών στη Νιγηρία, που προβλημάτισε κι ευαισθητοποίησε όλους μας.
Τα παιδιά, έχοντας ήδη ενημερωθεί για την επικείμενη επίσκεψη, αποφάσισαν να συγκεντρώσουν φάρμακα σε μια συμβολική κίνηση υποστήριξης του έργου της οργάνωσης, τα οποία και είχαν τη χαρά να παραδώσουν στην κα Σωτηρίου κατά τη διάρκεια της συνάντησή της μαζί τους.

Η παρουσίαση των Γιατρών Καρδιάς αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τους μαθητές μας˙ χαρακτηριστικά είναι τα σχόλια που έκαναν αμέσως μετά το τέλος της εκδήλωσης:
Η δράση αυτών των εθελοντών γεμίζει χαρά κι ελπίδα πολλούς ανθρώπους.
Σέβη Βουλγαράκη
Η παρουσίαση της οργάνωσης «Γιατροί Καρδιάς» ήταν πολύ εντυπωσιακή! Ενθουσιάστηκα βλέποντας το έργο τους, το πόσα παιδιά έχουν σώσει από θάνατο προσφέροντας τα κατάλληλα φάρμακα. Χάρηκα πολύ που μας επισκέφθηκαν κι ελπίζω στο μέλλον να τους ξανασυναντήσω.
Μαριάννα Ζαχαριάδου
Με άγγιξε τόσο πολύ η παρουσίαση και το έργο αυτών των ανθρώπων που στο μέλλον σκέφτομαι να ασχοληθώ με κάτι παρόμοιο!
Θάλεια Καραφυλλίδου
Η παρουσίαση μου άρεσε πάρα πολύ! Η κα Σωτηρίου μας εξήγησε το έργο της οργάνωσης πολύ ωραία και κατάλαβα πόσο δύσκολο είναι, αλλά επίσης κατάλαβα ότι η χαρά που παίρνουν από αυτό δεν συγκρίνεται με τίποτε άλλο. Κατάλαβα ακόμη πώς είναι η ζωή κάποιων άλλων παιδιών κι έτσι εκτίμησα περισσότερο όσα έχουμε εμείς.
Στράτος Βολτέζος
Η παρουσίαση των Γιατρών Καρδιάς ήταν μια από τις καλύτερες παρουσιάσεις που έχω δει στη ζωή μου και με επηρέασε πολύ. Η κα Σωτηρίου ήταν πάρα πολύ καλή και αυτά που έλεγε τα εννοούσε γιατί έβγαιναν από την καρδιά της, έτσι δεν θέλαμε να χάσουμε ούτε λέξη από την ομιλία της. Αυτό που με εντυπωσίασε ήταν πως η ομιλία ήταν απλή αλλά μας μετέφερε κατευθείαν τα συναισθήματα και την αγάπη των γιατρών γι’ αυτό που κάνουν. Εύχομαι να έχουν όλα τα παιδιά τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν την παρουσίαση αυτή.                          
Αγγελική Βούλκου
Η σημερινή παρουσίαση  μου άρεσε πολύ γιατί μας έδειξε τον αγώνα που κάνουν οι άνθρωποι αυτοί για να βοηθήσουν άλλους ανθρώπους. Είναι μια κίνηση αγάπης και πιστεύω πως αποτελεί παράδειγμα για όλους μας.
Παναγιώτης Θωμαΐδης
Η παρουσίαση των Γιατρών Καρδιάς ήταν πολύ εντυπωσιακή και ταυτόχρονα έμαθα από αυτήν πολλά περισσότερα  για τη δύσκολη ζωή στις φτωχές περιοχές της Αφρικής. Μου προκάλεσε χαρά και μεγάλη συγκίνηση η βοήθεια που παρέχουν οι άνθρωποι αυτοί σε όσους έχουν την ανάγκη τους. Με ενέπνευσε να βοηθήσω όσο περισσότερο μπορώ.
Χριστίνα Bλαχοπούλου
Η δράση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του σχεδίου Erasmus+ KA1 «Χτίζοντας γέφυρες, όχι τείχη!».
Υπεύθυνη καθηγήτρια: Καπούτση Σύρμω

Categories
2017-18 ERASMUS+ ERASMUS+1 ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

«Συμμετοχή των μαθητών των Ομάδων Σχολικών Δραστηριοτήτων και Erasmus+ στη Γιορτή Μαθητικής Δημιουργίας 2018»

Για άλλη μια χρονιά ο Πλατανότοπος Μαΐστρου πλημμύρισε από ζωντάνια και δημιουργία! Η εξαιρετική προσπάθεια της ΔΔΕ Ν. Έβρου (διά της Υπεύθυνης Σχολικών Δραστηριοτήτων κ. Σοφίας Τσιροπούλου) συνεχίστηκε και φέτος. Την Πέμπτη 17/5/2018 στον καταπράσινο Πλατανότοπο έξω από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Αλεξανδρούπολης 103 μαθητές του σχολείου μας γιόρτασαν τη μαθητική δημιουργικότητα, τη χαρά και τη φαντασία. Γιατί εμείς τη γνώση την προσεγγίζουμε πολύπλευρα και διαθεματικά και είμαστε ήδη ενεργοί πολίτες, με ουσιαστικό ενδιαφέρον για την κοινωνία μας και τους συνανθρώπους μας!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Συμμετείχαν οι Ομάδες:

  1. Erasmus+ ΚΑ2, με θέμα: «We, the kids of the EU, believe…”. Υπεύθυνοι καθηγητές: Παταπάτη Ευφροσύνη, Διευθύντρια, ΠΕ11, Ματανάς Κων/νος, Υποδιευθυντής, ΠΕ86, Λαζάκη Παναγιώτα, ΠΕ02, Χαβρουζά Ολυμπία, ΠΕ11, Παπαδοπούλου Βασιλική, ΠΕ88, Ορνιθοπούλου Άννα, ΠΕ79.
  2. Erasmus+ ΚΑ1, με θέμα: «Χτίζοντας γέφυρες, όχι τείχη!». Υπεύθυνες καθηγήτριες: Καπούτση Σύρμω, ΠΕ02, Κιτσάτη Μαρία, ΠΕ02.

Προγράμματα Αγωγής Υγείας:

  1. «Στην πόλη περπατώ… ασφαλώς κυκλοφορώ». Υπεύθυνες καθηγήτριες: Παπασιαπαλίνη Αναστασία, ΠΕ05, Χαβρουζά Ολυμπία, ΠΕ11.
  2. «Σχολική Διαμεσολάβηση-Λύση Πολιτισμού» . Υπεύθυνη καθηγήτρια: Ζήκα Βάγια, ΠΕ02.

Προγράμματα Περιβαλλοντικής Αγωγής:

  1. «Τα 3 βέλη». Υπεύθυνοι Καθηγητές: Καραγεωργίου Αθανάσιος, ΠΕ02, Φωτάκης Χαράλαμπος,  ΠΕ08.
  2. «Το 4ο βέλος-Οικο-βέλος». Υπεύθυνες καθηγήτριες: Ζησίδου Βάια, ΠΕ07, Παταπάτη Ευφροσύνη, ΠΕ11, Διευθύντρια και Χαριτούδη Σταματία, ΠΕ78.

Προγράμματα Πολιτιστικά

  1. «Ομάδα Παραδοσιακών χορών». Υπεύθυνη καθηγήτρια: Χαβρουζά Ολυμπία, ΠΕ11.
  2. «Χτίζοντας γέφυρες, όχι τείχη». Υπεύθυνες καθηγήτριες: Καπούτση Σύρμω, ΠΕ02, Κιτσάτη Μαρία, ΠΕ02.

Πρόγραμμα Αγωγής Σταδιοδρομίας

  1. «Τα επαγγέλματα της γης». Υπεύθυνοι Καθηγητές: κ. Φωτάκης Χαράλαμπος,  ΠΕ08, κ. Καραγεωργίου Αθανάσιος, ΠΕ02.

Κλείνουμε με την υπόσχεση ότι θα συνεχίσουμε και του χρόνου! Με ακόμη περισσότερη ενέργεια και πάθος!
 
Συμμετοχή της ομάδας Erasmus+ KA1 «Χτίζοντας γέφυρες, όχι τείχη!» στην εκδήλωση παρουσίασης των Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων

Για τη συμμετοχή τους στην εκδήλωση μέλη της ομάδας μας είπαν:
«Στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας παρουσιάσαμε τις δράσεις της σχολικής μας ομάδας Erasmus+ KA1 “Χτίζοντας γέφυρες, όχι τείχη!” σε άλλους μαθητές από διαφορετικά σχολεία που συμμετείχαν με τις ομάδες τους και ενημερωθήκαμε με τη σειρά μας γι΄ αυτές. Παίξαμε κι ένα περιβαλλοντικό παιχνίδι στο οποίο έπρεπε να ζωγραφίσουμε και να γράψουμε συνθήματα κατά της κακομεταχείρισης των ζώων.  Ελπίζω κάθε χρόνο να γίνεται κάτι παρόμοιο, έτσι ώστε να καταφέρουν οι μαθητές να αναδείξουν τη δουλειά που κάνουν όλη τη χρονιά με τις ομάδες τους.» Κανίδης Δημήτρης Ευθυμιάδης Παναγιώτης
«Η επίσκεψη στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας με την ομάδα μου ήταν πολύ ενδιαφέρουσα. Μου άρεσε η δράση με τα κουτιά που μας έδωσαν, στο καθένα από τα οποία υπήρχε από μια αφίσα κι εμείς έπρεπε να καταλάβουμε το νόημά της, αλλά και να ζωγραφίσουμε ως ομάδα κάτι σχετικό με αυτό. Στη συνέχεια παρουσιάσαμε στο ταμπλό μας τις εργασίες μας και στο τέλος ακολούθησε χορός και τραγούδι. Όλες αυτές οι δράσεις μου άρεσαν και ελπίζω να υπάρξουν και άλλες.» Ιάσων Μπακιρτζής
«Η εκδήλωση στην οποία συμμετείχαμε με την ομάδα μας “Χτίζοντας γέφυρες, όχι τείχη!” μας άρεσε, γιατί κάναμε ενδιαφέροντα πράγματα. Μέσα στο Μουσείο συνεργαστήκαμε για να ζωγραφίσουμε μια εικόνα σχετικά με το περιβάλλον, ενώ  στη συνέχεια παρουσιάσαμε στους άλλους μαθητές όλη τη δουλειά και τον κόπο που κάναμε με την ομάδα μας κατά τη διάρκεια της χρονιάς.» Βλαχοπούλου Αλεξάνδρα – Γατίδης Διαμαντής
«Ως παρουσιάστρια μου δόθηκε η ευκαιρία να ακούσω τις απορίες των συμμαθητών μου αλλά και μαθητών από άλλα σχολεία, να τις απαντήσω και να ανταλλάξω πληροφορίες. Αν και λίγο αγχωτική στην αρχή, ήταν μια ωραία εμπειρία!» Αγγελίδη Χρύσα
Υπεύθυνες καθηγήτριες: Καπούτση Σύρμω – Κιτσάτη Μαρία

Categories
2017-18 ERASMUS+1 ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Χαρίζοντας βιβλία, χαρίζουμε χαμόγελα" – Δράση της ομάδας Erasmus+ KA1

Η ομάδα Erasmus+ KA1 «Χτίζοντας γέφυρες, όχι τείχη!», συμμετέχοντας στη δράση για τη δημιουργία βιβλιοθήκης στην Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, η οποία ξεκίνησε με πρωτοβουλία του 1ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Αλεξανδρούπολης, ανέλαβε τη συγκέντρωση λογοτεχνικών βιβλίων από όλους τους μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας. Τα βιβλία παραδόθηκαν στο 1ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων  την Κυριακή 13 Μαΐου  2018. Ευχαριστούμε όλα τα παιδιά που αγκάλιασαν την εξαιρετική αυτή πρωτοβουλία χαρίζοντας τα βιβλία τους.
Υπεύθυνες καθηγήτριες: Καπούτση Σύρμω – Κιτσάτη Μαρία

Categories
2017-18 ERASMUS+1 ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Χτίζοντας γέφυρες… στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης – Δράση της ομάδας Erasmus+ KA1

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ KA1, τα μέλη της ομάδας «Χτίζοντας γέφυρες, όχι τείχη!» το Σάββατο 21 Απριλίου 2018 συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Εμείς και ο άλλος» που υλοποιείται στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης. Μέσα από δραστηριότητες επικοινωνίας και τεχνικές εκπαιδευτικού δράματος, τα παιδιά, με τη βοήθεια της υπεύθυνης του προγράμματος, παιδαγωγού-εμψυχώτριας  Βαλεντίνας Σωκράτους, διερεύνησαν με βιωματικό τρόπο το σύγχρονο φαινόμενο του ρατσισμού και προβληματίστηκαν αναφορικά με αυτό.  Ανέλαβαν ρόλους και με τη διαδικασία της ενσυναίσθησης προσπάθησαν να δώσουν λύσεις -με γνώμονα τη λογική και το συναίσθημα- στα προβλήματα του πρωταγωνιστή της ιστορίας στην οποία συμμετείχαν.
Τα μέλη της παιδαγωγικής ομάδας του σχεδίου Erasmus+ KA1 «Χτίζοντας γέφυρες, όχι τείχη!», Καπούτση Σύρμω – Κιτσάτη Μαρία
 Εντυπώσεις μαθητών από τη συμμετοχή τους στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Εμείς και ο άλλος»:
Ένα από τα παιχνίδια που παίξαμε στο Εθνολογικό Μουσείο και μου έκανε εντύπωση ήταν όταν προσπαθούσαμε να μην αφήσουμε κάποιο παιδί να εισβάλει μέσα στον ανθρώπινο κλοιό που είχαμε σχηματίσει. Σίγουρα ένιωθε πολύ άσχημα το παιδί που δεν μπορούσε να το καταφέρει! Έπειτα έπρεπε να σχολιάζουμε αρνητικά ένα παιδί που δεν το συμπαθούσαν, κοιτάζοντάς το κατάματα. Αυτή ήταν η δυσκολότερη στιγμή για τα περισσότερα παιδιά της ομάδας. Όλες οι δραστηριότητες μας βοήθησαν να καταλάβουμε την έννοια του ρατσισμού, αλλά  και πώς νιώθουν οι άνθρωποι που αναγκάζονται να φύγουν από την πατρίδα τους. Ζαχαρή Θεοδώρα
Σε ένα από τα παιχνίδια ρόλων κάποιος από εμάς έπρεπε να παίξει τον ρόλο του Γιάννη που ήρθε από τη Ρωσία και, παρόλο που ζει 14 χρόνια στην Ελλάδα και πηγαίνει σχολείο, είναι απομονωμένος και δεν έχει κανέναν φίλο. Οι υπόλοιποι έπρεπε να παίξουμε τον ρόλο των παιδιών στο σχολείο που έλεγαν στον Γιάννη κακά πράγματα. Ο στόχος ήταν να δούμε πώς θα νιώσει ο άλλος, αλλά και εμείς οι ίδιοι. Δεν είναι ωραίο να χαρακτηρίζεις κάποιον, ενώ τα πράγματα που λες δεν αληθεύουν. Και δεν ήταν εύκολο να το κάνουμε. Ωστόσο, ελπίζω να ζήσουμε και άλλες τέτοιες εμπειρίες. Μπακιρτζής Ιάσων
Με την ομάδα  «Χτίζοντας γέφυρες, όχι τείχη!» επισκεφτήκαμε στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης και συμμετείχαμε στο πρόγραμμα «Εμείς και ο άλλος».  Αρχικά παίξαμε κάποια παιχνίδια για να γνωριστούμε, να συγκεντρωθούμε και να μάθουμε να επικοινωνούμε μεταξύ μας ως ομάδα. Στη συνέχεια είχαμε την ευκαιρία μέσω αυτής της πολύ ενδιαφέρουσας δράσης να μπούμε στη θέση του Γιάννη, ενός παιδιού επαναπατριζόμενων Ελλήνων από τη Ρωσία που είναι θύμα ρατσισμού και λεκτικής βίας και αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα στη χώρα μας. Προσπαθώντας να βοηθήσουμε τον Γιάννη να βρει διέξοδο στα διλήμματά του και να κάνει τη ζωή του καλύτερη, βιώσαμε τα αρνητικά συναισθήματα που τρέφει ο ρατσισμός και καταλάβαμε πως δεν είναι σωστό να αποκλείουμε παιδιά που έχουν έρθει από μια άλλη χώρα ή είναι διαφορετικά από εμάς. Κανίδης Δημήτρης
 «Εμείς στη θέση του άλλου»
(παιχνίδι ρόλων: αποσπάσματα από σελίδες ημερολογίου των μαθητών στον ρόλο παλιννοστούντων παιδιών που καλούνται να αλλάξουν τόπο διαμονής για δεύτερη φορά):
«Σήμερα οι γονείς μου μού ανακοίνωσαν ότι την επόμενη βδομάδα θα πάμε να μείνουμε στη Ρωσία. Είμαι πολύ στενοχωρημένος με αυτήν τους την απόφαση, γιατί δεν υπολογίζουν  καθόλου και τη δική μου γνώμη. Ελπίζω να το ξανασκεφτούν. Καθημερινά προσπαθώ να κάνω φίλους και να γίνω καλύτερος μαθητής στο σχολείο. Δε θα αντέξω και άλλες δυσκολίες στη ζωή μου.»
«Στην αρχή ήμουν διστακτικός με την απόφαση των γονιών μου. Όταν το σκέφτηκα όμως καλύτερα, συνειδητοποίησα πως θα είναι μια νέα ευκαιρία για μένα να βρω φίλους και να αλλάξω τρόπο ζωής. Έτσι κι αλλιώς οι συμμαθητές μου δε με αποδέχονται και νιώθω ότι δεν ανήκω εδώ.  Εκεί δε θα ξέρουν πως έχω μείνει στην ίδια τάξη. Ελπίζω όλα να γίνουν καλύτερα. Μου αρκεί πάντως που θα είμαι με την οικογένειά μου.»
«Εγώ δε θέλω να φύγω από την Ελλάδα, έστω κι αν δεν έχω φίλους και τα παιδιά στο σχολείο δε μου δίνουν σημασία, γιατί εδώ μεγάλωσα. Φοβάμαι πως κι εκεί θα με αγνοούν όπως κι εδώ. Μακάρι να είχα έναν φίλο, δε ζητάω τίποτα παραπάνω.»
«Αυτήν τη στιγμή η μαμά και ο μπαμπάς φορτώνουν τα πράγματα στο αυτοκίνητο για να φύγουμε κι εγώ ετοιμάζω τη βαλίτσα μου. Όχι, δε θα φύγω μαζί τους! Θα πάρω το ποδήλατό μου και θα εξαφανιστώ.»
«Σήμερα ήταν η τελευταία μου μέρα στην Ελλάδα. Όλα αυτά τα χρόνια δεν έχω κάνει φιλίες με κανέναν. Παρόλο που έχω μείνει στην πρώτη Γυμνασίου, κάνω ό,τι μπορώ. Πιστεύω πως πρέπει να κάνω μια καινούρια αρχή. Δεν είναι σίγουρο ότι θα κάνω φιλίες και ότι θα είμαι καλύτερος στο σχολείο, όμως θα προσπαθήσω, για να είμαι καλά με τον εαυτό μου.»

Categories
2017-18 ERASMUS+1 ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Εμείς και οι άλλοι μαζί στην ίδια πόλη – Δράση της ομάδας Erasmus+ KA1 «Χτίζοντας γέφυρες, όχι τείχη!»

Τα μέλη της ομάδας Erasmus+ KA1 «Χτίζοντας γέφυρες, όχι τείχη!» με τις υπεύθυνες καθηγήτριες Καπούτση Σύρμω και Κιτσάτη Μαρία περιηγηθήκαμε στους δρόμους της πόλης, φωτογραφίζοντας κτίρια και μνημεία που αναδεικνύουν τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα  της Αλεξανδρούπολης.
Διαβάζοντας την πόλη μας  μέσα από τα σημάδια που άφησαν οι άλλοι στο πέρασμα των χρόνων, διαπιστώσαμε ότι η κοινωνία στην οποία ζούμε είναι αποτέλεσμα της συνύπαρξης και αλληλεπίδρασης ποικίλων και ετερογενών πληθυσμιακών ομάδων και συνειδητοποιήσαμε την αναγκαιότητα της αρμονικής συμβίωσης όλων μέσα από την αποδοχή και τον σεβασμό της διαφορετικότητας και της πολιτισμικής ταυτότητας των άλλων.
Σε επόμενη συνάντηση της ομάδας στον χώρο του σχολείου αξιοποιήσαμε τις φωτογραφίες μας αποδίδοντάς τες εικαστικά και εκφράζοντας μέσω συμβόλων την παρουσία των «άλλων» στα κτίρια και μνημεία που φωτογραφίσαμε. Το εικαστικό υλικό θα αξιοποιηθεί στη συνέχεια για την παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού με τη χρήση ψηφιακών εργαλείων.

Categories
2017-18 ERASMUS+1 ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Εκδήλωση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ KA1 «Χτίζοντας γέφυρες, όχι τείχη!», που υλοποιείται στο σχολείο μας στο διάστημα 2017-2018 με υπεύθυνες τις καθηγήτριες Καπούτση Σύρμω και Κιτσάτη Μαρία, επιλέξαμε να τιμήσουμε την επέτειο της 25ης Μαρτίου με έναν ιδιαίτερο τρόπο, παρουσιάζοντας μια διασκευή της Βαβυλωνίας του Δημητρίου Κ. Βυζάντιου.
Η Βαβυλωνία, το πρώτο θεατρικό έργο της ελληνικής λογοτεχνίας μετά την απελευθέρωση, είναι ένα ανάγλυφο ντοκουμέντο της γεωγραφίας των διαλέκτων και των ψυχικών διαθέσεων των ανθρώπων του ελληνικού χώρου εκείνης της εποχής. Οι χαρακτήρες του έργου, με τις ιδιότυπες ντοπιολαλιές τους, τις χαρακτηριστικές τους συνήθειες, τις ιδιαιτερότητές τους, μας μετέφεραν στα χρόνια της δημιουργίας του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, που αποτελούσε ένα πολύχρωμο μωσαϊκό κοινωνικών ομάδων – ανθρώπων, οι οποίοι στο τέλος  εμφανίζονται ενωμένοι μέσα στην ετερότητά τους και χάρη σ’ αυτήν.
Η Βαβυλωνία, ξεπερνώντας το χρονικό της πλαίσιο, είναι ένα έργο επίκαιρο όσο ποτέ στην πολυπολιτισμική κοινωνία που ζούμε, στην οποία κρίνεται επιτακτική η ανάγκη της αποδοχής και του σεβασμού της ετερότητας και της πολιτισμικής ταυτότητας των άλλων, «χτίζοντας γέφυρες, όχι τείχη»!
Μαθητές και μαθήτριες που συμμετείχαν στη θεατρική παράσταση:
Αντωνίου Ευγενία, Δελημπαλτάς Αχιλλέας, Θωμαΐδου Δέσποινα, Καραμολέγκου Μαργαρίτα, Μανδαλίδης Ρωμανός, Μουμτζής Χαράλαμπος, Λάμπρου Άννα, Παπαδιώτης Μιχάλης, Πατσιούρα Βασιλική, Τέλλιου Μαρία, Τριανταφυλλίδης Τριαντάφυλλος, Τσολάκη Ευαγγελία, Χριστοδούλου Παναγιώτα
 Σκηνικά: Φωτάκης Χ. –  Κιτσάτη Μ. – Αδαμίδου Σ. και οι μαθήτριες Αλεξάνδρου Έφη και Θεοχαρίδου Εύη
 Υπεύθυνες καθηγήτριες: Κιτσάτη Μαρία – Καπούτση Σύρμω – Αδαμίδου Σοφία
 Στη συνέχεια της εκδήλωσης  η χορωδία του σχολείου υπό τη διεύθυνση της καθηγήτριας Μουσικής  Ορνιθοπούλου Άννας  ερμήνευσε επετειακά τραγούδια, ενώ στο τέλος η χορευτική ομάδα, με υπεύθυνη την καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής  Χαβρουζά Ολυμπία, χόρεψε ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς.
Εντυπώσεις μαθητών/μαθητριών:
Η εμπειρία μου από την παράσταση «Βαβυλωνία» ήταν σίγουρα αξέχαστη! Αν και ο ρόλος μου βασιζόταν κυρίως στην καθαρεύουσα και χρειάστηκε να καταβάλω κόπο για να μάθω το κείμενο απ’ έξω, με ενθουσίασε το γεγονός ότι θα βγω πάνω σε μια σκηνή ως ηθοποιός και θα παίξω μπροστά στα βλέμματα των συμμαθητών μου. Σίγουρα η διαδικασία ήταν κάπως αγχωτική στην αρχή, αλλά με συγκέντρωση και δουλειά μπορεί κάποιος να εξαλείψει αυτόν τον φόβο. Φυσικά στις πρόβες υπήρχαν γέλια και αστείες στιγμές, τις οποίες εγώ αναζητώ σε μια σχολική ομάδα, καθώς και αγάπη, συνεργασία, αλληλεγγύη. Το πιο σημαντικό για μένα όμως ήταν η γνωριμία νέων ατόμων, με τα οποία ανακάλυψα πως έχω αρκετά κοινά ενδιαφέροντα. Μανδαλίδης Ρωμανός
Η «Βαβυλωνία» ήταν μια καταπληκτική εμπειρία για μένα. Έκανα γνωριμίες και νέους φίλους. Θεωρώ πως παίξαμε πολύ καλά όλα τα παιδιά και αυτό που θέλω να πω είναι ότι κάθε φορά ανυπομονούσα να βγω στη σκηνή, αλλά και να συναντηθούμε με τα παιδιά! Τριανταφυλλίδης Τριαντάφυλλος
Η παράσταση της «Βαβυλωνίας» ήταν πολύ ωραία και πολύ αστεία! Τα παιδιά έπαιξαν τους ρόλους τους πολύ καλά, παρόλο που τα κείμενα ήταν αρκετά δύσκολα και είχαν πολλούς ιδιωματισμούς. Χατζηφιλιππίδου Μαρία
Η γιορτή της 25ης Μαρτίου ήταν πάρα πολύ ωραία! Ξεκινώντας με ένα επιτυχημένο κωμικό θεατρικό, τη Βαβυλωνία του Δημητρίου Βυζάντιου, και περνώντας στη χορωδία και στη συνέχεια στη χορευτική ομάδα, δημιουργήθηκε ένα κλίμα τόσο εύθυμο όσο και συγκινητικό. Οι θεατές φάνηκε να την απόλαυσαν! Λάμπρου Άννα

Categories
2017-18 ERASMUS+1 ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

21η Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού

Τιμώντας τη σημαντική αυτή μέρα, μαθητές/τριες της Β΄και Γ΄ Τάξης δημιούργησαν ομαδικές ποιητικές συνθέσεις  για την πατρίδα και τους πρόσφυγες, τις οποίες και παρουσίασαν οπτικοποιημένες στη σχολική κοινότητα, σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν με τις φιλολόγους κες Καπούτση Σύρμω και Κιτσάτη Μαρία.
Σε έντονα συγκινησιακή ατμόσφαιρα τα παιδιά μίλησαν για τις αναμνήσεις, τα βιώματα, τον τόπο, τους ανθρώπους, όλα τα στοιχεία που συνθέτουν στη συνείδησή τους την έννοια της πατρίδας, καθώς και για το δράμα των ανθρώπων που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους παρά τη θέλησή τους σε έναν αγώνα επιβίωσης. Η εκδήλωση άνοιξε με την προβολή του ντοκιμαντέρ της ActionAid «Μια ιστορία που θα σε εκπλήξει»το οποίο αποκαλύπτει ανάγλυφα τη διαχρονικότητα του φαινομένου της προσφυγιάς μέσα από τις ιστορίες προσφύγων Μικρασιατών του 1922 και Σύρων των τελυταίων ετών. Εκτός από τα δικά τους ποιήματα, τα παιδιά απέδωσαν επίσης στα ελληνικά και παρουσίασαν το ποίημα του Brian Bilston «Πρόσφυγες», καθώς και αποσπάσματα από το εκπαιδευτικό υλικό της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες «Μονόλογοι από το Αιγαίο» και «Παιδιά Πρόσφυγες».
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο υλοποίησης του Σχεδίου Erasmus+ KA1 «Χτίζοντας γέφυρες, όχι τείχη!», που αναπτύσσεται  στο σχολείο μας κατά το σχολικό έτος 2017-18.
Παρουσίασαν οι μαθητές/τριες:
Βλαχοπούλου Χριστίνα
Βούλκου Αγγελική
Γαλαχουσίδου Γεωργία-Αφροδίτη
Γαλιμανίδου Μαρία-Βαρβάρα
Γιαννακοπούλου Δήμητρα-Ραφαέλα
Ισλανίδου Ειρήνη
Λάμπρου Άννα
Μαμπρεϊάν Γκαγιάνε
Μπάντα Αναστασία-Μαρίνα
Ναλμπάνη Αργυρώ
Πανταγγέλου Μαρία-Ζασέντ
Παπαδόπουλος Δημοσθένης
Παπαδόπουλος Νίκος
Ρούφου Αλεξία
Χαλκιάς Παναγιώτης
Για την πατρίδα και τους πρόσφυγες έγραψαν οι μαθητές/τριες:
Γ΄ τάξη
Βλαχοπούλου Χριστίνα
Βουλγαράκη Σέβη
Βούλκου Αγγελική
Γαλαχουσίδου Μαρία- Βιργινία
Θεοδοσάκη Κωνσταντίνα
Καράμπελα Μαριτίνα
Λάμπρου Άννα
Μπάντα Αναστασία-Μαρίνα
Β΄ τάξη
Αβραμίδη Αναστασία
Γαλαχουσίδου Γεωργία-Αφροδίτη
Γιαννακοπούλου Δήμητρα-Ραφαέλα
Βαφειάδη Μαντώ
Ντούλα Ελένη-Σοφία
Κουκουράβα Στέλλα
Λαμπίρη Βασιλική
Μαμπρεϊάν Γκαγιάνε
Μητρουλάκη Βιργινία
Μητρουλάκης Θανάσης
Ναλμπάνη Αργυρώ
Οβαννισιάν Ντίνα
Παπαχρήστου Χριστίνα
Παπαδοπούλου Aρχοντία
Πολυζωίδης Aπόστολος
Ρόκος Δημήτρης
Σαραντοπούλου Αλεξάνδρα
Σαρίδη Ξανθή
Ξενιτίδης Α. Γιάννης
Ξενιτίδης Π. Γιάννης

Categories
2017-18 ERASMUS+1 ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Συμμετοχή στον 21ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μαθητικής Δημιουργίας για τους Πρόσφυγες της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες

Στο πλαίσιο υλοποίησης του σχεδίου ΚΑ1 Erasmus+ με τίτλο «Χτίζοντας γέφυρες, όχι τείχη!» μαθητές και μαθήτριες της Γ΄ τάξης του σχολείου μας συμμετείχαν φέτος στον 21ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μαθητικής Δημιουργίας για τους Πρόσφυγες που διοργανώνεται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Θέμα του φετινού Διαγωνισμού είναι η φράση «Υπάρχουμε μαζί». Τα τελευταία χρόνια πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι, στη μεγάλη πλειοψηφία τους διαφεύγοντας από τον πόλεμο και τις διώξεις στη χώρα καταγωγής τους, διέσχισαν το Αιγαίο αναζητώντας ασφάλεια στην Ευρώπη. Άνθρωποι που προσπαθούν να δουν το μέλλον τους με αισιοδοξία, να κάνουν μια νέα αρχή με τις οικογένειές τους, να οικοδομήσουν μια νέα ζωή στις κοινωνίες υποδοχής τους.
Έχοντας αυτούς τους ανθρώπους ως σημείο αναφοράς, μετά την πραγμάτευση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος στα γλωσσικά μαθήματα με τη φιλόλογό τους, κα Καπούτση Σύρμω, υπεύθυνη για  την οργάνωση και υλοποίηση της δραστηριότητας,  τα παιδιά συνεργάστηκαν σε ομάδες για τη δημιουργία αφίσας με θέμα την ειρηνική μας συνύπαρξη στο πλαίσιο μιας πολυπολιτισμικής κοινότητας. Στις δημιουργίες τους προσπάθησαν να μεταφέρουν θετικά μηνύματα για τις κοινές ελπίδες και τα κοινά όνειρα για το μέλλον μας. Γιατί όλοι έχουμε ανάγκη να μένουμε κάπου με ασφάλεια, να μπορούμε να αναπτύξουμε τις δεξιότητες και τα ταλέντα μας μέσα από το σχολείο και την εργασία μας, να μπορούμε να συνεισφέρουμε θετικά στην κοινωνία στην οποία ζούμε και ανήκουμε. Αν γνωρίσουμε ο ένας τον άλλο, θα δούμε πως όσα πιστεύουμε, όσα αγαπάμε, όσα επιθυμούμε και ονειρευόμαστε μπορεί και να μην είναι τελικά τόσο διαφορετικά μεταξύ τους όσο αρχικά ίσως πιστεύαμε.
Από τις ομαδικές δημιουργίες των παιδιών επιλέχθηκαν 10 που αποτελούν τη συμμετοχή του σχολείου μας στον διαγωνισμό. Οι μαθητές/τριες που συμμετείχαν με έργα τους είναι οι:
Βαλάκα Ελένη
Βλαχοπούλου Χριστίνα
Βουλγαράκη Σέβη
Βούλκου Αγγελική
Γαλαχουσίδου Βιργινία
Γαλιμανίδου Μαρία – Βαρβάρα
Γκιοκτσέ Θεοδώρα
Ευταλιτσίδου Χριστίνα
Ζαχαριάδου Μαριάννα
Θανασιά Μαρία
Θεοδοσάκη Κωνσταντίνα
Θυμιανίδου Σοφία
Ισλανίδου Ειρήνη
Καραμανίδου Ιωάννα
Καραμιχάλη Εύη
Καράμπελα Μαριτίνα
Κεσουδάκη Μαρία
Κοσμίδου Αναστασία
Κουκάκη Αδαμαντία
Κουκουρίκου Μαρία
Μανδαλίδης Ρωμανός
Ματζουρά Βασιλική
Μαυροβουνιώτη Μακρίνα
Μπάντα Αναστασία
Παπαδόπουλος Κύριλλος
Τριανταφυλλίδης Τριαντάφυλλος
Χαριτόπουλος Ιωάννης – Δωρόθεος
Θερμά συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά για τη δημιουργικότητα, την πρωτοτυπία, τους προβληματισμούς και τα όμορφα μηνύματα  που μεταφέρουν μέσα από τα έργα τους!

Categories
2017-18 ERASMUS+1 ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Συμμετοχή στον Διεθνή Διαγωνισμό Ποίησης και Θεάτρου “Castello di Duino”

Στο πλαίσιο υλοποίησης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ ΚΑ1 με τίτλο “Χτίζοντας γέφυρες, όχι τείχη!” το σχολείο μας συμμετείχε  στον Διεθνή Διαγωνισμό Ποίησης “Castello di Duino”, τον σημαντικότερο διεθνή διαγωνισμό ποίησης για νέους ποιητές σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή UNESCO της Ιταλίας, υπό την αιγίδα της οποίας τελείται κάθε χρόνο στην Τεργέστη.
Πρόκειται για μια δράση που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από τις φιλολόγους κ. Καπούτση Σύρμω και κ. Κιτσάτη Μαρία ως επιστέγασμα των δραστηριοτήτων δημιουργικής γραφής με θέμα την έννοια της πατρίδας και την προσφυγιά,  που πραγματοποίησαν μαθητές  και μαθήτριες της Γ΄ τάξης (Βλαχοπούλου Χριστίνα, Βουλγαράκη Σέβη, Βούλκου Αγγελική, Γαλαχουσίδου Μαρία- Βιργινία, Θεοδοσάκη Κωνσταντίνα, Καράμπελα Μαριτίνα, Λάμπρου Άννα, Μπάντα Αναστασία-Μαρίνα) και της Β΄ τάξης (Αβραμίδη Αναστασία, Γαλαχουσίδου Γεωργία-Αφροδίτη, Γιαννακοπούλου Δήμητρα-Ραφαέλα, Βαφειάδη Μαντώ, Ντούλα Ελένη-Σοφία, Κουκουράβα Στέλλα, Λαμπίρη Βασιλική, Μαμπρεϊάν Γκαγιάνε, Μητρουλάκη Βιργινία, Μητρουλάκης Θανάσης, Ναλμπάνη Αργυρώ, Οβαννισιάν Ντίνα, Παπαχρήστου Χριστίνα, Παπαδοπούλου Aρχοντία, Πολυζωίδης Aπόστολος, Ρόκος Δημήτρης, Σαραντοπούλου Αλεξάνδρα, Σαρίδη Ξανθή, Ξενιτίδης Α. Γιάννης, Ξενιτίδης Π. Γιάννης) στο μάθημα της Λογοτεχνίας και της Γλώσσας.
Το θέμα του φετινού διαγωνισμού ήταν “Casa/Home”, στον οποίο οι μαθητές/τριες συμμετείχαν με τις συλλογικές ποιητικές τους  δημιουργίες με τίτλο «Πατρίδα» και «Μακριά από την πατρίδα» στα ελληνικά και στα αγγλικά.
Τις ομαδικές ποιητικές δημιουργίες των παιδιών μπορείτε να διαβάσετε στις παρακάτω διευθύνσεις:
https://kapoutsi.webnode.gr/programmata-draseis/diagonismos/
https://tinyurl.com/y7j9ckz2
Υπεύθυνες καθηγήτριες: Καπούτση Σύρμω – Κιτσάτη Μαρία