Categories
2017-18 ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Εορτασμός των Τριών Ιεραρχών

Τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας εκδήλωση, αφιερωμένη στους Τρεις Ιεράρχες. Οι μαθητές της Α΄ Γυμνασίου παρουσίασαν μέσα από ένα θεατρικό δρώμενο και μια προβολή τη ζωή, το έργο τους και την καθιέρωση της εορτής τους ως προστατών της Παιδείας και των Γραμμάτων.
Υπεύθυνες καθηγήτριες: Κωστάκη Σμαρώ, Γιαννάκου Κωνσταντία, Κυριακοπούλου Φωτεινή
Μαθητές: Δελημπαλτάς Αχιλλέας, Χατζηπέμου Χρυσάνθη, Αγγελίδη Χρύσα, Βλαχοπούλου Αλεξάνδρα

Categories
2017-18 ERASMUS+1 ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Επίσκεψη της ομάδας Erasmus+ KA1 «Χτίζοντας γέφυρες, όχι τείχη!» στην Καππαδοκική Εστία Αλεξανδρούπολης

Το Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018 με την ομάδα Erasmus+ KA1 «Χτίζοντας γέφυρες, όχι τείχη!» και τις υπεύθυνες καθηγήτριες κ. Κιτσάτη Μαρία και κ. Καπούτση Σύρμω επισκεφτήκαμε την Καππαδοκική Εστία Αλεξανδρούπολης.
Ο σύλλογος Καππαδοκών Ν. Έβρου ιδρύθηκε το 1978 με σκοπό την επανένωση όλων των Καππαδοκών που ζουν στην πόλη μας και στον τόπο μας. Χρόνο με τον χρόνο, η συμμετοχή τους ήταν αυξανόμενη και υπήρχαν νέα ενεργά μέλη από άλλες πόλεις και κράτη, τα οποία αποζητούσαν διακαώς συναντήσεις με τους ομογενείς τους σε ένα δικό τους «καταφύγιο».  Έτσι, αποφασίστηκε  η ανέγερση της Καππαδοκικής Εστίας, που σήμερα λειτουργεί ως μουσείο και πνευματικό κέντρο, καθότι διαθέτει μια μεγάλη συνεδριακή αίθουσα και βιβλιοθήκη. Βέβαια, το στολίδι της Εστίας είναι το λαογραφικό μουσείο στο υπόγειο, το οποίο είναι μια πανομοιότυπη μικρογραφία διάφορων χώρων της Καππαδοκίας στη Μικρά Ασία. Μέσα στο μουσείο υπάρχουν ειδικές κατασκευές που έγιναν με συγκεκριμένα υλικά, ώστε να είναι πιστά αντίγραφα της εποχής εκείνης. Μάλιστα, για να είναι η αντιγραφή ακριβής και αληθοφανής, βοήθησαν ιστορικοί, επιστήμονες και σημαντικό επίσης ρόλο είχαν οι μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν στο Μιστί της Καππαδοκίας. Εντυπωσιακό είναι το λαξευτό σπίτι με όλο του το νοικοκυριό και ένα εκκλησάκι, που μαρτυρεί τη βαθιά θρησκευτική πίστη των Καππαδοκών.
Κατά την επίσκεψή μας στην Εστία, αρχικά ενημερωθήκαμε για την Καππαδοκία, την ιδιαίτερη μορφολογία του εδάφους της και τα λαξευτά σπίτια, την ιστορία της, τον τρόπο ζωής των προγόνων μας, τα ήθη και τα έθιμά τους, παρακολουθώντας ένα ενδιαφέρον βίντεο. Στη συνέχεια, ξεναγηθήκαμε στον υπόγειο χώρο της Καππαδοκικής Εστίας στο Λαογραφικό Μουσείο, σκοπός του οποίου είναι η συγκέντρωση, συντήρηση, διαφύλαξη και ανάδειξη των αντικειμένων από την ευρύτερη περιοχή της Καππαδοκίας, που χρονολογούνται από το τέλος του 19ου και τις αρχές του 20ού αιώνα, την εποχή που άκμαζε η κοινότητα των Καππαδοκών στην περιοχή.
Θαυμάσαμε τα περίπου 1.400 εκθέματα, δωρεές, κειμήλια και αντίκες ανεκτίμητης αξίας, τα περισσότερα από τα οποία μετέφεραν οι Καραμανλήδες ως πρόσφυγες μετά τον ξεριζωμό τους από τις πατρογονικές εστίες το 1922. Πρόκειται για αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν οι Καππαδόκες στην καθημερινότητά τους, στο μαγείρεμα, στις εξωτερικές δουλειές του σπιτιού και στις επαγγελματικές τους εργασίες. Εργαλεία, σκεύη, έπιπλα, χαλιά, κλινοσκεπάσματα, παραδοσιακές φορεσιές, κοσμήματα, παλιές εικόνες, βιβλία με την «καραμανλίδικη» γραφή. Σε επιβλητική θέση βρίσκονται οι φωτογραφίες όλων των Καραμανλήδων που κατάφεραν και ήρθαν από την Καππαδοκία, αποτίνοντάς  τους με αυτόν τον τρόπο φόρο τιμής.
Για εμένα η Καππαδοκική Εστία έχει ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου, γιατί εκεί έμαθα πού ζούσαν οι παππούδες μου, ποιες ήταν οι συνήθειές τους, τι φαγητά έτρωγαν και κυρίως ποιες ήταν οι συνθήκες διαβίωσής τους. Η αναβίωση πολλών εθίμων που γίνονται στην Εστία είναι πρωτόγνωρη για μένα και, κάθε φορά που την επισκέπτομαι, ταξιδεύω νοερά στα βάθη της Μικράς Ασίας και είναι σαν να ζω εκεί!
Ευχαριστούμε για την ενημέρωση-ξενάγηση τον υπεύθυνο του μουσείου κ. Μπουρμάδη Ζήση και τον λαογράφο κ. Βραχιόλογλου Δημήτρη.

Κανίδης Δημήτρης, Α2

Categories
2017-18 ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Παρακολούθηση θεατρικής παράστασης "Εκτός Ύλης"

Στις 23 Ιανουαρίου οι μαθητές του 3ου Γυμνασίου Αλεξανδρούπολης «Δόμνα Βισβίζη», στο πλαίσιο του μαθήματος της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής, παρακολούθησαν  στο Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης το έργο «Εκτός Ύλης» ή «Ο Μονόλογος ενός καθ’ ομολογία παράλογου» του Κώστα Λεϊμονή, βραβευμένου από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών.
Το Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης μετατράπηκε σε Ελληνικό Κοινοβούλιο. Ο διεφθαρμένος αλλά μεταμελημένος Υπουργός εξομολογείται και παράλληλα απολογείται ενώπιον ενός λαού που τον πίστεψε, με την ελπίδα ότι -έστω και την τελευταία στιγμή- θα προλάβει να γίνει σύμμαχος της αλήθειας και υποστηρικτής μιας μεγάλης συγγνώμης που έπρεπε να έχει ειπωθεί καιρό πριν.
Η παράσταση προτίθεται να δημιουργήσει ενεργούς πολίτες, να αφυπνίσει συνειδήσεις και να λειτουργήσει ως μοχλός πολιτικής σκέψης. Ένας μονόλογος με καθαρότητα και αφοπλιστική ειλικρίνεια, που κατόρθωσε να συγκινήσει, να πείσει, να προβληματίσει τους μαθητές μας.
Η καθηγήτρια,
Σ. Χαριτούδη