Categories
2017-18 ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

21 Μαρτίου 2018, Ημέρα ενάντια στον ρατσισμό – Διαπολιτισμική Μεσολάβηση

Εαρινή ισημερία: δίνει ίση διάρκεια σε μέρα και νύχτα και παράλληλα δημιουργεί ένα σκηνικό πολύχρωμο και αισιόδοξο, μακριά από τον μουντό και κρύο χειμώνα.
Εαρινή ισημερία: κλείνει το μάτι στην άνοιξη, για να κάνει τη δική της «επέλαση».
Εαρινή ισημερία: δίνει το σύνθημα «να ανοίξουμε τις καρδιές μας», να αποδεχθούμε το διαφορετικό, να πλησιάσουμε τον άγνωστο χωρίς φόβο και καχυποψία, να τον βοηθήσουμε τη στιγμή που, χωρίς να ευθύνεται για κάτι, τα έχει χάσει όλα- και πατρίδα και οικογένεια και φίλους και συγγενείς και σχέδια για το μέλλον και στιγμές ζεστασιάς και θαλπωρής…
Φέτος η ομάδα της Σχολικής Διαμεσολάβησης αποφάσισε να εμβαθύνει στη Διαπολιτισμική Μεσολάβηση. Έψαξε για τον, νέο ακόμη στη χώρα μας, θεσμό του «Διαπολιτισμικού Μεσολαβητή». Η διαπολιτισμική μεσολάβηση λειτουργεί ως η αναγκαία γέφυρα μεταξύ δύο διαφορετικών κόσμων. Ο στόχος είναι να βοηθηθούν οι δύο πλευρές (αυτόχθονες και μετανάστες) να κατανοήσουν καλύτερα η μία την άλλη όχι μόνο σε επίπεδο λέξεων, αλλά και σε επίπεδο νοοτροπίας, προκειμένου η επικοινωνία να είναι ουσιαστική και αποτελεσματική.
Ο διαπολιτισμικός μεσολαβητής έχει ως στόχο την ενδυνάμωση του μετανάστη και του πρόσφυγα, για να μπορεί να παίρνει αποφάσεις κατόπιν πληροφόρησης. Ταυτόχρονα, έχει ως στόχο την υποστήριξη του προσωπικού των διάφορων υπηρεσιών, ώστε να μπορεί να αντεπεξέρχεται στις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες των μεταναστών και των προσφύγων μέσω σωστής επικοινωνίας.
Ο διαπολιτισμικός μεσολαβητής μεταφράζει όχι μόνο τις λέξεις, αλλά και τις έννοιες, νοοτροπίες και πολιτισμικές αντιλήψεις που μεταφέρουν οι λέξεις στην κάθε γλώσσα. Π.χ. σε μία γλώσσα όταν λένε «ίσως» οι ομιλητές της στην πραγματικότητα εννοούν «ναι», ενώ σε κάποια άλλη «όχι». Σε έναν πολιτισμό το χαμόγελο μπορεί να είναι ένδειξη φιλικότητας και ευγένειας, ενώ σε κάποιον άλλο να φανερώνει αμηχανία ή να θεωρείται ότι προδίδει έλλειψη σοβαρότητας. Ο μεσολαβητής βοηθά τις δύο πλευρές να ερμηνεύσουν σωστά τη συμπεριφορά, λεκτική και μη, του συνομιλητή τους και έτσι συντελεί στη δημιουργία ενός κλίματος εμπιστοσύνης.
Στο σχολείο μας η ομάδα της Σχολικής Διαμεσολάβησης ενημερώνεται, ευαισθητοποιείται και με τη σειρά της πραγματοποιεί δράσεις που έχουν ως σκοπό το πλησίασμα του Άλλου, την ουσιαστική κατανόηση των αναγκών του. Πατρίδα μας μπορεί να είναι και οι άλλοι, όταν αυτοί οι «άλλοι» κάνουν την επιπλέον προσπάθεια να μας αγγίξουν και μας επιτρέπουν να τους αγγίξουμε. Όσο δύσκολο και αν είναι αυτό, εμείς πάντα θα παλεύουμε για έναν κόσμο πιο ανθρώπινο…
Στην παρουσίαση βοήθησαν οι διαμεσολαβητές μας Δημήτριος Βραδέλης και Παναγιώτης Δαμιανίδης. Την ομάδα σχολικής διαμεσολάβησης (Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας- Σχολική Διαμεσολάβηση- Λύση πολιτισμού- 2017-2018) αποτελούν οι μαθητές: Βαλάκα Ελένη, Μανδαλίδης Ρωμανός, Χαριτόπουλος Ιωάννης- Δωρόθεος, Ψαθά Άννα, Βαφειάδη Μαντώ, Θωμαΐδου Δέσποινα, Δαμιανίδης Παναγιώτης, Μητρουλάκης Αθανάσιος, Μπαχαράκη Νεφέλη, Βραδέλης Δημήτριος, Καλτσίδης Βασίλειος, Κεμπάπη Χρύσα, Υρώ Ναλμπάνη, Μιχαηλίδης Αναστάσιος.
Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Βάγια Ζήκα, Φιλόλογος, Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.